Baca@LRT RAM -Dan kini ianya bukan lagi sekadar cerita...

19 Januari 2013 -Buat pertama kalinya Kelab Peminat Novelis Ramlee Awang Murshid atau RAMFC mengetuai gerakan untuk program Baca@ LRT bersama Ramlee Awang Murshid (RAM), sebagai salah satu platform untuk meraikan novel Aku Bercerita yang telahpun berada di pasaran bermula Januari ini.  Baca@LRT bersama RAM  ini juga mendapat kerjasama daripada  salah seorang pengasas Baca@ iaitu Saudara Zamri Bin Mohamad sendiri.


Selain daripada meraikan karya terbaru Tuan Ramlee Awang Murshid yang ke-25, Baca@LRT ini juga bertujuan untuk memupuk kesedaran budaya membaca di kalangan masyarakat terutamanya bagi golongan belia. Selain itu, usaha bagi menerapkan nilai membaca dimana-mana dikalangan masyarakat Malaysia harus diteruskan agar mentaliti masyarakat terhadap membaca adalah lebih meluas dan tidak terhad di perpustakaan sahaja. 

Istimewa Baca@ kali ini adalah pembaca digalakkan untuk membaca karya Tuan Ramlee Awang Murshid itu sendiri. Tidak kira apa pun jua tajuk yang dipilih selain daripada novel terbaru beliau berjudul Aku Bercerita.

Program yang dijalankan secara bersahaja dengan mengunakan perkhidmatan LRT Aliran Kelana Jaya dari Stesyen Gombak hingga Stesyen Kelana Jaya ini digerakkan oleh kira-kira 100 orang peminat RAM. Kesemua pengerak misi ini akan membaca novel pilihan mereka di sepanjang perjalanan. 

Melihat keadaan sekeliling membuatkan kami tersenyum puas, tatkala beberapa penumpang lain turut mengeluarkan bahan bacaan sendiri untuk turut membaca seperti kami. Ada di antara mereka hanya membaca sehelai kertas seperti katalog untuk dijadikan bahan bacaan, ada yang menunduk dan mengeluarkan surat khabar dan ada juga yang mengeluarkan bacaan ilmiah untuk turut bersama kami bagi program Baca@LRT -RAM ini. Semestinya ia adalah sesuatu yang sangat luarbiasa dan memberi pengaruh yang besar melihatkan reaksi penumpang LRT yang lain.

Selesai program tersebut di sebelah petangnya, kami mengadakan program yang lebih santai yang melibatkan RAMians bertempat di Taman Tasik Taman Jaya. Aktiviti lain yang dturut diadakan pada petang itu antaranya Menggala Mengganas dan Panggilan Zonan yang dikendalikan oleh Attokz Dikulgai dan juga Akademi RAMTasia dikendalikan oleh Cik Hani Suka Dia.

Aktiviti utama, bagi meraikan pengerak-pengerak Baca@ kali adalah sesi tandatangan Bersama Penulis iaitu Tuan Ramlee sendiri. Sememangnya ia menjadi tarikan utama kerana bukan mudah untuk berjumpa penulis justeru beliau mempunyai komitmen sendiri. Acara hari ini adalah sesi temu mesra pertama penulis sempena novel ke-25 beliau. 

RAMFC mengucapkan jutaan terima kasih kepada mereka yang sudi hadir menjadi pengerak misi. Tidak lupa juga, pengasas Baca@LRT iaitu Tuan Zamri Mohammad, penaja utama kami iaitu Grup Buku Karangkraf, penaja makanan iaitu Lusiana Katering, penaja cenderahati Puan Norlela Md Sideh. Juga bagi AJK dan MT yang bertungkus-lumus bagi menjayakan program ini. Semoga bertemu lagi di lain masa. Membaca  adalah COOL.

Gambar-gambar aktiviti boleh di akses melalui link seperti berikut :
i. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151211378747314.449892.252435482313&type=3

Laporan oleh : EZZAIDAH YUSOF

Share:

2 Ulasan

  1. mohon lepas ni aktiviti2 mcm ni buat time bukan cuti semester..nak join, tapi kat kampung..chaiyok2 RAM !

    BalasPadam
  2. Syabas kppd semua Ramians & RAMFC!! (^_^)

    BalasPadam

Sila tinggalkan komen anda di sini.

Blog Widget by LinkWithin