Ramlee Terima Anugerah Top 5 Novelis Dari Grup Buku Karangkraf

Pada tanggal 6 Julai 2010, novelis thriller terunggul negara, saudara Ramlee Awang Murshid menerima anugerah Top 5 Novelis dari Grup Buku Karangkraf. Anugerah ini telah disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Mohd. Najib bin Tun Abd. Razak semasa lawatan beliau ke Karangkraf.

Ramlee Awang Murshid, digelar Penulis Thriller No 1 Malaysia. Baginya, pencapaian ini bukan sesuatu yang mudah.

Manuskrip novel saya pernah ditolak oleh beberapa syarikat penerbitan. Alasan mereka, saya tidak dikenali dan saya tidak punya nama besar. Saya sedar saya bukan sesiapa. Tapi saya hanya hamba TUHAN yang punya sedikit kemahiran menulis. Saya pasrah dan kemudian menghantar novel ini ke Alaf 21. Alhamdulillah… kekecewaan saya terubat bila manuskrip itu diterima dan seterusnya diterbitkan. Kini, mereka yang pernah menolak diri saya datang menawarkan peluang besar. Tapi biarlah saya terus bersama Alaf 21!” tegas Ramlee mengenangkan kembali kisah silamnya.
Bertitik tolak dari situ, terbitlah novel TOMBIROU pada tahun 1998. Biarpun ketika itu novel yang bertemakan thriller dan aksi kurang diminati, namun berkat kesabaran beliau, selepas novel kelima, namanya mula dikenali ramai. Peminat-peminatnya terdiri daripada lelaki dan perempuan pelbagai peringkat iaitu remaja, dewasa dan warga emas. Setiap kali Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, barisan panjang peminat-peminat menyerbu beliau untuk mendapatkan tandatangan.

Namun Ramlee tetap seperti dulu, seorang insan yang merendah diri dan suka bersahabat dengan sesiapa jua sebab pada beliau, Yang Maha Segalanya di dunia ini hanyalah ALLAH SWT. (Sumber asal: Laman web Alaf21)

Share:

4 Ulasan

 1. Salam en. ramlee

  kejayaan yg mnbanggakan ats pengalamn ditempuhi. Seorang yg mempunyai kemantapan suara dan berkemahiran berkarya..teruskan meneroka membngkar secara ilmiah lagi dan berhemah..Karyamu dinanti pasti

  TAHNIAH dan SYABAS

  BalasPadam
 2. tahniah pada Ramlee Awang Murshid......sye peminat RAM...sumer karya beliau sye beli..tak caya tgk posting sye mengenai koleksi RAMku....huhu

  BalasPadam
 3. Me First ke?? hehe..

  Bravo abg Ramlee!! mmg you're the BEST!! saya sokong karya abg Ramlee 100%.. Semoga maju jaya dan menghasilkan banyak lagi karya2 berkualiti dan menarik untuk dibaca..

  BalasPadam

Sila tinggalkan komen anda di sini.

Blog Widget by LinkWithin