9 Nyawa oleh Illa Ieylla

Illa Ieylla adalah salah seorang ahli RAMFC paling lama dan aktif hingga kini. Beliau dikenali dengan gelaran Miasara RAMFC , Penyambut Tetamu Karpet Hijau & selalunya karpet hijau akan sunyi tanpa kehadiran beliau. Sering menjadi usikan teman-teman di RAMFC, Illa yang menentap di Kuantan, Pahang baru-baru ini berjaya memenangi hadiah dari Alaf21 apabila entri ‘Ulasan 9 Nyawa’ yang dipaparkan diblog dihantar ke ruangan ‘emel minggu ini ‘ di laman Alaf21. Tahniah dari RAMFC untuk Illa Ieulla!. Untuk berkongsi kegembiraan dengan beliau, kami paparkan entri beliau untuk tatapan anda semua.

…mujur jugalah mata hati itu tidak pernah berdusta. Hati yang tulus ikhlas pasti menemui kebenaran biarpun kebatilan tersembunyi jauh ke dasar jiwa. Kerana lidah pasti berbohong untuk menyembunyikan kejahatan.

Indah sungguh gaya bahasa ataupun intro daripada penulis. Hati yang melonjak tidak sabar untuk meneruskan pembacaan selanjutnya. Tidak sabar lagi kerana aku terlambat mendapatkan novel ini (kalau nak dibandingkan dengan adik aku Alias yang berada di rumah bondaku di Jerantut yang terlebih dahulu menghabiskan pembacaan ini....dengki emmm).

Aku andaikan inilah kucing berwarna keemasan yang telah menjilat tapak tangan Intan semasa mengalami kemalangan pada tahun 1990 dahulu...inilah Junsang, kucing yang pernah aku bela suatu waktu dahulu tetapi kini telah hilang entah ke mana.....rindunya......

Emmm bagaimana ye aku nak membuat ulasan terperinci ini kerana selama ini aku hanya membuat point sahaja tetapi kali ini aku ingin berubah angin dengan membuat ulasan penuh....terfikir bagaimana harus dimulakan....jadi tatapilah ulasan novel ini berdasarkan daripada pandangan aku.

Intan Suryani.....nama seindah kerlipan berlian yang diusahakan daripada perniagaan berlian D'Diamond milik keluarganya sejak tahun 1985 di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur (jalan itu merupakan tempat membeli belah terkenal bagi semua orang). Merupakan anak tunggal kepada pasangan Sanusi dan Azizah (( nama Azizah yang klasik ni macam nama adik aku la pulak hehehe perasan sekejap )). Intan dilahirkan hasil daripada teknik IVF ataupun persenyawaan luar rahim (kalau tidak silap aku, dekat Kuantan ada organisasi ini yang dinaungi oleh KDYTM Tengku Puan Pahang). Berumur 28 tahun, remaja cantik tetapi hidup di dalam kongkongan ibu (yealah anak orang kaya mestilah ibu akan dikongkong terutamanya kerana bakal mewarisi harta bernilai RM100 juta).

Hidup Intan banyak dipengaruhi oleh ibunya yang amat mengambil berat tentang persahabatannya dengan orang di sekeliling, keselamatannya dan sebagainya. Keadaan ini berlaku kerana semasa kecil Intan pernah cuba dibunuh oleh ayahnya yang tidak percaya bahawa Intan lahir daripada benihnya. Intan mengetahui bahawa dia mempunyai 9 nyawa setelah ibunya mengalami mimpi ketika Intan berumur 10 tahun. Sepertimana remaja lain di usia 28 tahun, Intan tidak dapat lari daripada perasaan ingin berkasih sayang tetapi ibunya bijak mengatur hidup Intan. Walaubagaimanapun akhirnya Intan telah berkenalan dengan seorang pemuda bernama Khairil yang pernah mengunjungi galeri berlian miliknya. Diringkaskan cerita, atas dasar tidak putus asa, Khairil telah berjaya memikat hati Intan dan akhirnya telah melamarnya menjadi suri hidup dengan restu Azizah.

Seperti biasa...macam karya yang lain, penulis bijak menggambarkan keadaan yang telah berlaku dengan membuat teknik 'flash back'. Diceritakan bahawa keluarga Intan telah terlibat dengan kemalangan pada bulan Mac 1990 (alamak....ni bulan kelahiran ku hehehe). Kemalangan tersebut telah mengorbankan nyawa ayahnya ketika Intan berumur 10 tahun dan juga dua orang adik beradik telah kehilangan ibu dan ayah. Rentetan daripada kemalangan tersebut, Intan dikehendaki untuk mengambil atau memakan tiga jenis ubat bagi menguatkan sistem ketahanan jantungnya.

Oleh kerana cerita ini berkaitan dengan tajuk yang diberikan penulis, jadi telah terjadi beberapa peristiwa yang menimpa Intan yang membabitkan dia kehilangan nyawa. Pertama kali ialah ketika Intan baru dilahirkan pada tahun 1980 (rasanya Sue RAMFC lahir pada tahun ini kan...patutlah dia dikatakan heroin cerita ini) kerana dia tidak bernyawa seperti bayi lain yang menyebabkan doktor terpaksa membuat sesuatu untuk mengembalikan nyawanya. Kali kedua Intan kehilangan nyawa ialah semasa kemalangan pada tahun 1990. Kali ketiganya pula ialah semasa berada di Port Dickson pada tahun 2000 iaitu ketika umurnya 20 tahun. Peristiwa hampir kehilangan nyawa untuk kali keempat ialah semasa Intan nyaris kena tembak oleh perompak ketika berada di galeri berliannya. Dan yang terakhir Intan kehilangan nyawanya buat kali kelima ialah semasa kereta yang dinaiki bersama ibunya telah ditembak oleh dua orang penunggang motosikal di bahagian enjin dan tayar yang menyebabkan kereta tersebut berpusing beberapa kali.

Selepas berkahwin dan sebagai seorang isteri yang amat mengasihi suaminya, Intan tanpa prejudis telah menamakan Khairil sebagai pemegang kepentingan syarikat jika sesuatu terjadi kepadanya. Ini boleh dilihat melalui muka surat 297 dan jika dihalusi situasi ini memang wujud di alam nyata kerana perempuan terutamanya yang bergelar isteri amat mudah menaruh kepercayaan kepada lelaki yang bergelar suami (kalau dapat suami yang baik memang tiada masalah kan tetapi siapa dapat menebak hati manusia).

Kemuncak cerita ini ialah ketika Intan koma di ICU, Tingkat 6, Hospital Tan Tock Seng, Singapura gara-gara jantungnya tidak berfungsi ketika berbulan madu bersama Khairil di sana. Semasa koma inilah, roh Intan telah berkeliaran dan berjumpa dengan Hakim yang walaupun cacat penglihatan tetapi mempunyai keistimewaan boleh melihat cahaya dan mendengar suara orang yang berada di ambang kematian (muka surat 82). Ketika itu juga Intan dapat melihat semua kecurangan, kelicikan, perancangan rapi suaminya Khairil yang memperjudikan sebuah perkahwinan hanya untuk meraih kekayaan melalui penderitaan orang lain. Intan dapat mengenali bahawa Hakim dan Shauqi adalah kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa akibat daripada kemalangan pada tahun 1990 dahulu. Hasilnya apabila sedar daripada koma, Intan telah mengambil tindakan drastik dengan memfailkan permohonan cerai daripada Khairil yang ketika itu berada di dalam tahanan polis di Jalan Whitley, Singapura.

Jangan lupa juga cerita ini berkisar kepada pengorbanan seorang ibu iaitu Azizah yang amat tegas dalam mendidik Intan (kak chik panggilan untuk adik ku Azizah...janganlah tegas sangat mendidik Baby Yasmeen tu)."Nyawa Intan lebih berharga daripada harta yang saya ada David."(m/s 243). Naluri keibuannya juga terserlah iaitu ketika berjauhan di bumi Arab kerana mengerjakan umrah, Azizah dapat merasakan Intan jatuh sakit (m/s 364). Juga telah belajar menembak dan memperolehi permit senjata api dan memiliki sepucuk pistol yang akhirnya menantu (ke hantu hehehe) telah maut ditembaknya ketika Khairil menyeludup masuk ke rumah banglonya untuk membunuh Intan setelah melarikan diri dari tahanan polis di Singapura.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>Hasil daripada pembacaan ku sebanyak dua kali, berikut adalah beberapa rumusan yang boleh diambil sebagai rujukan bersama:-

1. m/s 70: penulis membangkitkan masalah pendatang haram yang menimpa kebanyakan negara seperti yang dibangkitkan dalam perbualan di antara Dahlan dan Shauqi.

2. m/s 83: sebagai manusia biasa, ada ketikanya terdengar juga keluhan jemu untuk menjaga orang cacat meskipun antara adik beradik seperti Shauqi yang kadangkala mengeluh terhadap abangnya Hakim.

3. m/s 84: pihak berkuasa khususnya polis giat membanteras kegiatan penjualan barangan seludup secara haram.

4. m/s 143: walaupun Dahlan dan Shauqi melakukan aktiviti penjualan barangan seludup tetapi wujud kesedaran di hati mereka jika terlibat dengan pengedaran dadah dan hukuman yang bakal dikenakan di Penjara Changi.

5. cinta tidak mengenal siapa, umur, pangkat segalanya. Ini terjadi terhadap Dr Daud @ David Chu yang telah lama menyimpan perasaan terhadap Azizah (sekarang sedang kecoh perkahwinan pelakon Zizie Ezzette dengan ahli parlimen dari Sabah iaitu Datuk Bung Mokhtar hehehe).

6. m/s 247: penulis melihat persekitaran semasa bila mengeluarkan kenyataan ini. Kebanyakan wanita amat takut hidup tanpa teman yang dipanggil suami. Secara fitrah, lelaki mahupun wanita, mereka berhasrat untuk hidup dalam suasana rukun rumah tangga (komen........tunggu jealah jodoh yang sesuai heheheh)

7. awas wanita semua....berhati-hati dengan kenyataan apabila ada orang yang ingin menjaga kita sehingga mati juga berserta lirikan senyuman yang penuh makna tersirat.

8. m/s 34: penulis mungkin terkeliru dengan penggunaan bahasa pasar yang jadi terbalik...."abang gua mesti tidak tahu kamu buat kerja ni kan'". Dialog diantara Dahlan kepada Shauqi. Sepatutnya abang lu

9. m/s 101: menelusuri jiwa remaja yang kadangkala terbabas sekejap, penulis menggambarkan bahawa Intan tanpa segan silu telah meletakkan tangannya ke atas tangan Khairil yang memegang gear.

10. m/s 107: sekali lagi penulis berdasarkan situasi semasa yang memang dialami sejak dahulu iaitu orang Melayu khususnya terlampau ramah bercerita mengenai hal keluarga kepada orang yang dijumpai buat pertama kalinya seperti yang berlaku pada Dr Sipon.

11. m/s 115: selalunya orang berada akan mengupah pengawal keselamatan untuk menjaga keselamatan harta dan diri pemiliknya tetapi Azizah dikira berani kerana hanya memasang alat keselamatan pada permulaannya tetapi setelah rumah diceroboh oleh Mat Siam, barulah Azizah mengupah 2 orang pengawal keselamatan (pepatah Melayu...dah terhantuk baru tengadah kan...alamak betul ke tidak ni pepatahnya aduhaiiiii)

12. m/s 129: ini perkara normal yang biasa dialami oleh semua wanita (bukan semua ye....pengsan) iaitu mudah lentok atau cair dengan perhatian lelaki. Seperti yang dialami oleh Intan yang dalam tempoh singkat mengenali Khairil telah selalu terbayang akan pemuda tersebut.

Sekian dahulu ulasan novel yang panjang lebar daripada pandangan aku. Kita berjumpa lagi di lain kali....Abg Ram.....karya anda memang mantap, tidak jemu untuk dibaca, tidak sesia menunggu setiap keluaran terbaru....teruskan usaha!


Share:

10 Ulasan

 1. patut ler mng ~ siap bt ulasan kat babak penting
  dlm m/s buku ni. Tabiikk kak illa!!!


  >>_____<<

  BalasPadam
 2. Cayalah kak illa ~ tabik spring

  BalasPadam
 3. Tahniah Illa :) Good job gal

  BalasPadam
 4. wah kak illa, mantap.. amboi podot.. tabikkkkkkk..

  BalasPadam
 5. Dino Elkent21/1/10 7:26 PTG

  tahniah kpd Kak Illa,
  1)dpt hadiah dr Alaf21fc
  2)buat ulasan yg pnjg lebar.

  BalasPadam
 6. mmg patut la menang..baca ulasan je da blh gambarkan keseluruhan jalan cerita novel nih..syabas kak iila..

  BalasPadam
 7. errr terlampau lengkap sgt ke ulasan ni hehehehe.

  ok lah nnt i wat ulasan ringkas je ye u alls

  (((alamak...novel mana lak nak wat ulasan ni...tunggu je lah ye)))

  BalasPadam

Sila tinggalkan komen anda di sini.

Blog Widget by LinkWithin