Ramlee awang murshid di wikipedia

Nak kongsi maklumat yang didapati dari wikipedia, kepada yang letak maklumat ini di wikipedia nie terima kasih kerana linkkan ramfc di sana.

Ramlee Awang Murshid

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: navigasi, gelintar
Ramlee Awang Murshid (lahir 4 November 1967) ialah seorang novelis dan juga penulis Malaysia untuk Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1986. RAMLEE Awang Murshid dilahirkan di Papar, Sabah, pada 4 November 1967 dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bertugas sebagai wartawan penyiaran di RTM Angkasapuri Kuala Lumpur.

Dalam dunia penulisan, Ramlee terkenal sebagai novelis thriller dan sudah empat kali memenangi sayembara penulisan yang antaranya melalui kejayaan novel Pei Pan yang diiktiraf pemenang kedua Hadiah Sako bagi Novel Nasional 2002.

Pelajar Terbaik Komunikasi Massa 2000 UKM ini menyifatkan kejayaan Pei Pan meninggalkan kenangan paling manis kepada Ramlee kerana beliau penulis pertama dari Sabah yang meraih kemenangan bagi hadiah terbabit.

Beliau yang menerima Watikah Penghargaan Khas daripada UKM pada 2001 dan Pelajar Terbaik Keseluruhan Pusat Pengajian Media dan Komunikasi (2002) sudah menghasilkan 13 novel dan antaranya ialah Tombiruo, Ranggau, Mandatori, Satu Janji, Ungu karmila, Semangat Hutan dan Rahsia Perindu.

Novel terbarunya, Bagaikan Puteri, dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Sastera Negeri Sabah dan sambutan daripada peminat menyebabkan dia teruja menyambung novel terbabit sehingga lahir trilogi Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu dan Hijab Sang Pencinta.
Dilahirkan di daerah Papar, Sabah, genre novel beliau pada umumnya berbentuk "thriller" dan seram.

Senarai kandungan

[lipat]

[sunting] Latar belakang pendidikan


[sunting] Anugerah

 • Pemenang tempat kedua untuk novel Igauan Maut (1995) dalam Pertandingan Menulis Novel Dewasa, anjuran Dewan Bahasa Dan Pustaka, cawangan Kota Kinabalu.
 • Pemenang tempat kedua untuk novel Pei Pan, anjuran Hadiah Sako Novel Nasional 2002.

[sunting] Senarai novel

 1. Igauan Maut - DBP
 2. Anugerah Pertama - Creative Ent
 3. Pei Pan - DBP
 4. Tombiruo - Alaf21
 5. Semangat Hutan - Alaf21
 6. Tombiruo Terakhir - Alaf21
 7. Ranggau - Alaf21
 8. Mandatori - Alaf21
 9. ADAM - Alaf21
 10. Satu Janji - Alaf21
 11. Bagaikan Puteri - Alaf21
 12. Rahsia Perindu - Alaf21
 13. Hatiku Di Harajuku - Alaf21
 14. Cinta Sang Ratu - Alaf21
 15. Hijab Sang Pencinta - Alaf21
 16. Ungu Karmila - Alaf21
 17. Personal Justice - Alaf21

[sunting] Pautan luar

dipetik dari wikipedia berbahasa melayu, layari di sini!

Share:

0 Ulasan

Sila tinggalkan komen anda di sini.

Blog Widget by LinkWithin